Resep Bistik Daging



Resep Bistik Daging Brokoli Ala Masako Dapur Umami

BISTIK DAGING.

Salam Khamis buat semua.... Hari ni kan tiba2 rasa malass teramat sangat. Tapi tak boleh malas, kena rajinnn...betul tak..ok..ok...bersemangat nihh!!....Mat nak share satu resipi dari buku masakan "Norzailina Nordin" berjudul "Variasi Masakan Selatan", sebenarnyakan dah lama juga nak mencuba tapi tu lah, asyik terbuat menu yang lain, "Bistik Daging"...mesti dah ramai pernah cuba kan.... Psstt ni nak share sikit, mat kan exceli, baru 1st time nih cuba masak bistik daging...hehehe, habis "pecah lobang". Oleh tu kan mat ikut 100% resipi dalam buku tu. Eh..sedap koo, makan dengan roti, dengan nasi pun sedap...Ianya tak pedas, sesuai untuk budak2 juga, cuma mat buat macam terkering sikit, kalau dapat biar ianya berkuah....Ok kalau cerita banyak nanti air liur jadi kering, baik semak resipi dibawah ni.....

BAHAN-BAHANNYA :-)

500 g daging batang pinang400 g ubi kentang, dikiub 2 cm (kurang lebih 4 biji, boleh kurangkan kalau suka)4 camca besar tepung gandum4 camca besar margerine3 camca besar minyak masak1 camca teh lada hitam biji, ditumbuk halus4 cm kulit kayu manisGaram dan gula secukup rasaKacang pis, untuk hiasan

BAHAN KUAH :-)

200 ml air (mat lebih kan sikit)120 ml sos tomato2 camca besar cili kisar1 camca besar tomato puree1 kiub stok daging (optional)

BAHAN DIKISAR :-)

1 biji bawang besar6 biji bawang merah3 ulas bawang putih

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Daging dipotong kiub, cuci bersih, toskan dan lap dengan paper towel hingga kering. Gaul daging tadi bersama tepung, lada hitam tumbuk dan garam. Perap 30 minit dalam peti sejuk.
  2. Dalam kuali, panaskan minyak + margerine hingga cair. Goreng daging tadi hingga perang. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali yang sama, masukkan kayu manis dan bahan kisar, tumis hingga harum. Masukkan kentang dan kacau rata. Tuang air dan masak hingga kentang 1/2 empuk.
  3. Masukkan daging dan semua bahan2 kuah. Kacau rata dan tutup kuali dan masak dengan api perlahan hingga kentang empuk (tambah sedikit lagi air jika perlu). Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  4. Hidangkan dengan menabur kacang pis sebagai hiasan. Sedap dimakan bersama roti dan nasi...Selamat mencuba untuk semua!!!

Gallery Resep Bistik Daging

Bistik Sapi

Bistik Daging Keraton Sajian Favorit Sultan Yogyakarta

Kacang Polong Untuk Membuat Bistik Daging Sapi Resep

Resep Bistik Daging Enak Mevian Traveller

Resep Masakan Bistik Daging Sapi Untuk Menu Buka Puasa

Bistik Daging

Resep Bistik Sapi Empuk Bumbu Spesial Dan Cara Membuatnya

Access Youtube

Resep Bistik Daging Palembang Archives Blog K I

Resep Dan Cara Membuat Masakan Bumbu Bistik Daging Sapi Masak Kecap Yang Enak Dan Gurih

Bistik Daging Sapi Spesial Empuk Dan Enak

Aneka Resep Bistik Daging Sapi Lezat Dan Mantap Para Android

Resep Bistik Bola Bola Daging Sapi Baca Resep

Resep Bistik Daging Cincang Resep Masakan Komplit

Resep Bistik Daging Sapi Resep Segala Masakan Web Id

Foodphotographh Hash Tags Deskgram

Resep Bistik Daging Dee Dee

Resep Bistik Daging Sapi Kuliner Banyuwangi 2016

Resep Bistik Daging Saus Tomat Yang Lezat

Resep Bistik Saus Tomat Yang Segar Resep Masakan Sehari

Resep Bistik Daging Cincang Mixed Sapi Ayam

Resep Bistik Daging Rumahan Yang Enak Recipes Indonesian

Resep Bistik Daging Tahu Kentang

Resep Bistik Daging

Resep Bistik Daging Sapi Ala Mm Yogakenrey Oleh Mm

Resep Bistik Daging Sapi Menu Buka Dan Sahur Puasa

Cara Membuat Daging Bumbu Bistik

Gulai Sapi Ummi Fairuz


Belum ada Komentar untuk "Resep Bistik Daging"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel