Resep Miso Jawa
Resep Sederhana Membuat Miso Kuah Spesial Yang Super Lezat
Resepi Sup Miso
Assalammualaikum w.b.t Sesiapa peminat makanan Jepun mesti tau apa itu sup miso atau dalam bahasa nihongo nye ' mi so shi ru'. Kalau pergi restoren kat sini and nak order sup miso ni..boleh la try cakap macam ni.. "o mi so shi ru o one gai shi masu : Can I have a bowl of miso soup " :) Sup miso ni adalah merupakan makanan tradisi masyarakat Jepun. Dalam sup ni ada stok "Dashi" (stok ikan) dan "Miso" . Sebenarnya, ada pelbagai cara untuk memasak sup miso ni. Bergantung kepada citarasa masing-masing. Miso ni pulak adalah diperbuat dari kacang soya yg diperam bersama garam dan sejenis fungus yang dikenali sebagai kōji. Miso ni juga ada macam-macam rasa bergantung kepada tempoh ianya diperam. Contohnya, miso yang diperam agak lama ialah miso merah dan akan memberikan rasa sup yang agak kuat manakala miso yang diperam dalam tempoh yang sekejap akan menghasilkan warna miso yang berwarna putih. Rasanya pula tidak sekuat miso merah dan agak manis. Lebih dari 80% jumlah pengeluaran miso di Jepun adalah untuk menghasilkan sup miso dan tahukah anda semua bahawa kajian yang dibuat menyatakan 75% rakyat Jepun mengambil sup miso sekurang kurangnya sehari sekali.
Dulu, sebelum sampai sini, tak hairan pun dengan sup miso ni..sebab tak berapa minat makanan Jepun. Tapi bila dah sampai sini and yakin bahawa sup miso ni halal untuk dimakan ( berdasarkan ingredients) dan tak banyak pilihan nak makan especially bila outing jalan-jalan.Lagipun bila dah lapa, memang sedap jer la semua. Now, anak-anak pun dah mula suka sup miso ni..adalah variasi sikit menu derang.
Cara nak makan sup miso ni adalah dengan nasi , gyudon atau ayam karaage. Kalau kat Malaysia, macam kita makan kat kedai and mintak sup kosong tapi tak sumer orang suka makan dangan sup sebab ada yang suka makan nasi kering macam tu jer. Selera masing-masing kan...Sup miso bersama nasi Jepun , ayam goreng Jepun style (Karaage) |
1) Paste miso |
1.1) Rupa bentuk paste miso |
2) Kicap perasa kegemaran orang Jepun. Kicap ni sangaaaaaaaaaattttttttt masin. So, jangan letak banyak-banyak. Dalam 1-2 sudu besar dah cukup. Brand kikkoman ni InshaALLAH, selamat untuk dimakan. |
3.1) Potong tauhu tu macam ni |
4) Wa ka me ( sejenis rumpai laut yang selamat untuk dimakan). Ini jenis yang kering. Kalau tak jumpa wakame ni pun takper boleh ganti jer dengan daun bawang. |
5) Stok serbuk dashi. |
Sup miso |
Gyudon beef |
Itadakimasu!!! |
Gallery Resep Miso Jawa
Resep Makanan Bayi 12 Bulan For Android Apk Download
Blogger Kendal Mie So Kuliner Khas Pekalongan
Resep Dan Cara Membuat Miso Soup
Kejujuran Dan Kualitas Bahan Rahasia Di Balik Lezatnya
Resep Miso Kiriman Dari Zyvara S Early Al Islams
5 Fakta Unik Miso Bumbu Masak Dari Kedelai Fermentasi Khas
Aneka Resep Bakmie For Android Apk Download
Resep Miso Ayam Khas Padang Dapur Zahra
Ti Hayam Resep Miso Nyt Masak New York Times Relay Teles
Fully Loaded Miso Soup And Building A Strong Immune System
Resep Dan Cara Membuat Miso Soup Ala Jepang Rumahan Yang
Resep Mie Goreng Jawa Indonesian Food Food Nasi Goreng
Belum ada Komentar untuk "Resep Miso Jawa"
Posting Komentar