Resep Udang Galah



Resep Udang Jagung Saus Padang Ini Sederhana Banget Rasanya

RESEPI

Try wat udang goreng ala2 butter prawn kat kedai Thai tuh...rasa dah ok, cuma agak berminyak sikit. Telur, butter..udang....emmm...ketua gang kolesterol nih! Bahan2: 12 ekor udang saiz besar 2 sudu butter 3 biji kuning telur sedikit daun kari sedikit cili padi serbuk kunyit & garam minyak utk menggoreng Cara2: Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala. Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

x ingat resepi dr mana...

Bahan-bahan ( 1 family... )

  • 400gm udang sederhana besar-buang kepala dan belah belakangnya
  • 5 sudu besar butter
  • 3 biji telur kuning-dipukul sedikit (jun guna 3 kuning dan 1 telur putih)
  • 4 cili api-dipotong2
  • 2 tangkai daun kari
  • 1/4 cawan susu cair
  • 2 ulas bawang putih-dicincang
  • pepper, gula n garam
  1. Panaskan 2 sudu besar butter, goreng udang 1/2 masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Tambah butter selebihnya, atas api sederhana, masukkan bawang putih. kacau.
  3. Masukkan telur, kacau selalu. (boleh juga titikkan guna hujung garfu bg mendapatkan tekstur telur yg halus mcm kat restoren tu)
  4. Masukkan juga daun kari, susu cair, cili api dan perasa2 sambil kacau selalu.
  5. Masukkan udang dan kacau lagi hingga garing. Boleh dimakan dengan nasi putih.

 Bahan-Bahan: 500 gm udang besar [bersihkan] 1 s/b kunyit 1 s/k garam minyak

Bahan untuk sos:

5 ulas bawang merah (dimayang) 3 ulas bawang putih (dimayang) 1/2 cawan sos tomato 3 sudu besar sos cili 2 biji cili merah (dipotong nipis) 1/2 cawan air. 1 biji tomato (belah 6) 1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek) Garam dan gula secukup rasa

Cara:

1. Udang digaulkan dengan kunyit dan garam dan gorengkan sehingga masak. Angkat dan ketepikan. 2. Asingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula dan tumiskan bawang merah dan bawang putih. 3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. 4. Masukkan juga cili potong dan gula. 5. Setelah kuat pekat, masukkan duang dan gaulkan rata.

6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain

 Bahan 500 gm udang besar [bersihkan] 2 cawan santan pekat [1 biji kelapa] 1 helai daun kunyit [mayang] 3 biji terung [belah 4] 8 biji belimbing buluh garam

Bahan Mesin

20 tangkai ciliapi 3 ulas bawang merah 1 batang serai 3 cm kunyit hidup 1 cawan air

Cara

1. Masukkan bahan mesin , terung, udang, daun kunyt dan garam dalam periuk. Masakkan sehingga mendideh. 2. Masukkan santan pekat dan belimbing buluh dan kaicau sehingga mendideh lagi. 3. Rasakan garam dan tutup api.

4. Hidangkan.

Alhamdulilah rezeki Allah...dapatlah gak makan udang galah..dah lame teringin nak makan udang galah masak lemak cili api nie..Ni la hasil first time my fiance pegi memancing kat Banting..So, ape lagi leen pun masak la utk kami makan tengah hari bersame...So dgn bermurah hatinye leen share resipi ni utk korang...sebab tak leh nak share masakan, share resipi pun jadi la yer =)

Udang Galah Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahannye :

Udang galah Cili api Kunyit hidup Santan Sedikit air asam jawa Daun kunyit (dihiris) Serai (diketuk)

Cara-caranye:

1. Tumbuk cili api dan kunyit hidup hingga lumat 2. Masukkan bahan yg telah ditumbuk ke dalam periuk yg telah dipanaskan 3. Tunggu hingga cili masak kemudian masukkan santan cair 4. Setelah mendidih, masukkan sedikit air jawa, santan pekat dan serai 5. Tunggu hingga mendidih sekali lagi, kemudian masukkan udang galah dan akhir sekali hirisan daun kunyit 6. Masukkan sedikit garam sebagai bahan perasa 7. Setelah masak, siap utk dihidangkan...dan dimakan..:)
Udang galah yang my husband saya beli minggu lepas masih ada lagi…. saya pun dah hampir terlupa dengan udang galah ni…. Bila geledah je peti sejuk nampak udang ni, terus je keluarkan….. Kat kepala cuma fikir nak buat sambal udang je….  tapi last minute tukar  pula masak udang goreng bercili yang tak berapa pedas….  kerana fikirkan anak perempuan saya tak berapa suka makan makanan yang pedas-pedas…. Oklah kerja rumah ni dah banyak menanti!! Layan je resepi yang simple ni!!
Resepi Udang galah goreng bercili 500 g Udang Galah ( di bersihkan ) 1 labu bawang besar ( dipotong dan di tumbuk ) 3 ulas bawang putih ( ditumbuk) 1/2 inci halia ( ditumbuk ) 3 sudu besar cili kisar 2 sudu besar sos cili 1 batang serai ( di ketuk ) gula secukup rasa garam secukup rasa minyak untuk menggoreng dan menumis daun ketumbar buah tomato ( dipotong 6 ) serbuk perasa secukupnya ( optional )

Cara Penyediaan

1. Udang galah di goreng seketika dalam minyak yang telah di panaskan. 2. Setelah kulitnya bertukar warna dan masak, angkat dan ketepikan. 3. Tumis bahan tumbuk serta cili kisar bersama 2 sudu minyak hingga wangi dan kering airnya. 4. Masukkan serai dan cili sos, garam, gula, perasa dan sedikit air. 5. Bila telah mendidih masukkan Udang galah yang telah digoreng, tomato dan daun ketumbar. 6. Sedia untuk di hidangkan. dipetik dari : http://www.potretkasih.com/2010/07/12/udang-galah-goreng-bercili/
  • 1kg - Udang Galah ( kalau tak ada udang galah jenis udang lain pun boleh )
  • Sos cili & Sos tomato ( ikut suka hati )
  • 4 - 5 ulas bawang merah & bawang putih ( di tumbuk halus )
  • 1 inci halia & 1 batang serai ( dihiris & di tumbuk halus )
  • 1 biji telur ( utk memekatkan kuah )
  • gula, garam & aji ( secukup rasa )
  • 10 gm rempah tumis
  • 3 biji tomato ( dipotong empat )
  • sedikit air untuk memasakkan udang 
  1. Panaskan minyak & tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk halus tadi.
  2. Tumis sampai kekuningan, kemudiah masukkan sos cili & sos tomato.
  3. Lepas itu masukkan udang galah tadi dan gaul sebati.
  4. Bila sudah sebati masukkan telur, gula, garam, ajinomoto, tomato dan air, biarkan memdidih.
  5. Bila kuahnya sudah nampak pekat bolehlah diangkat & dihidangkan bersama dengan nasi putih.
 di petik dari

www.myresipi.com/top/detail/1015

Gallery Resep Udang Galah

Resep Udang Tahu Bumbu Kecap Manis Sederhana Wisata

Resep Masakan Bagar Udang Galah Enak Banget

Udang Galah Riau Olahan Resep Menu Masakannya Yang Sangat

Bingung Dalam Mengolah Udang Coba 11 Resep Olahan Udang

Resep Udang Galah Panggang Siram Keju Spesial Okezone

Resep Udang Galah Enak Dentist Chef

Tumis Udang Galah By Dewi Yuliana23 Kumpulan Resep

Resep Bumbu Dan Cara Membuat Udang Galah Bakar Yang Enak Lezat Dan Nikmat Sajian Spesial Untuk

Resep Dan Cara Membuat Udang Goreng Saus Mentega Yang Nikmat

Udang Bakar Dan Cara Membuat

Resep Udang Galah Goreng Oleh Dapureci Cookpad

Bingung Dalam Mengolah Udang Coba 11 Resep Olahan Udang

Resep Udang Goreng Tepung Renyah Gurih Krispi Ala Restoran Mahal

Resep Udang Galah Saus Tiram Dabudaburoa Net

Resep Sayur Rebung Lezat Dengan Rempah Pilihan Mesin Parut

Harga Udang Galah Per Kg Terbaru Januari 2020

Resep Cara Membuat Udang Balado Pedas Enak

Resep Udang Bakar Madu Resep Masakan 4

Udang Galah Saus Mentega Resepyummy

Resep Udang Galah Rebung Santan Cerobongasap Id


Belum ada Komentar untuk "Resep Udang Galah"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel